dzikie gołąbki z czerwonej kapusty

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Niezwykle lekka i dietetyczna wersja tradycyjnych gołąbków. Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane sarniną i kaszą jaglaną.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • ok. 10 sparzonych liści czerwonej kapusty
    ok. 0,5 kg mielonego mięsa z sarny
    ok. 0,5 szklanki kaszy jaglanej
    cebula
    masło
    gałka muszkatołowa
    sól
    tymianek
    pieprz ziołowy
    1-2 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
    kieliszek czerwonego wina
    łyżeczka miodu

    gęsta kwaśna śmietana lub majonez
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dzikie gołąbki z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła ok. 15 minut. Odstawiamy na kolejne 15 minut by jeszcze doszła. Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę i przyprawy dodajemy jeszcze ciepłą kaszę i wszystko dokładnie mieszamy. Do farszu możemy dodać trochę masła bo sarnina jest bardzo chuda.
  • 2. Dno głębokiej patelni wykładamy liściem kapusty. Kładziemy ziele i i liście laurowe.
    Z liści wycinamy najtwardsze części. Nadziewamy farszem i zwijamy. Kładziemy ciasno na patelnię. Zalewamy winem i miodem, dusimy pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby możemy podlać jeszcze winem lub wodą. Dusimy pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.

    Takie gołąbki podaję w sosie własnym, lub dla osób które nie liczą kalorii polane gęstą śmietaną, majonezem lub dżemem żurawinowym.

Porady

Czerwona kapusta jest bardziej zbita niż biała czy włoska. Więc wymaga dłuższego parzenia. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba jednak uważać, żeby nie naruszyć liści. Następnie wkładamy do wrzącej osolonej wody z olejem, musi być całkowicie zakryta wodą. Wyłączamy płomień. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie wyciągamy główkę i oddzielamy zaparzone liście. Jeśli wewnętrzne liście stawiają opór jeszcze raz sparzamy. Kaszę jaglaną sparzamy przed gotowaniem by pozbyć się goryczki. Można użyć wołowiny, ale wiadomo smak się zmieni i danie nie będzie tak dietetyczne. Czasem do farszu dodaję owoce: drobno pokrojone jabłko i namoczone rodzynki lub żurawinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Sarnina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować