Niezwykle lekka i dietetyczna wersja tradycyjnych gołąbków. Gołąbki z czerwonej kapusty nadziane sarniną i kaszą jaglaną.
4.5 (190 ocen)
Porady
Czerwona kapusta jest bardziej zbita niż biała czy włoska. Więc wymaga dłuższego parzenia. Najpierw wycinamy z kapusty głąb, trzeba jednak uważać, żeby nie naruszyć liści. Następnie wkładamy do wrzącej osolonej wody z olejem, musi być całkowicie zakryta wodą. Wyłączamy płomień. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 min. Następnie wyciągamy główkę i oddzielamy zaparzone liście. Jeśli wewnętrzne liście stawiają opór jeszcze raz sparzamy. Kaszę jaglaną sparzamy przed gotowaniem by pozbyć się goryczki. Można użyć wołowiny, ale wiadomo smak się zmieni i danie nie będzie tak dietetyczne. Czasem do farszu dodaję owoce: drobno pokrojone jabłko i namoczone rodzynki lub żurawinę.
Komentarze