dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

Pieczone nadziewane owocami gołąbki zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3-4 młode gołębie (grzywacze)
    3-4 kawałki masła
    sól morska
    kolorowy pieprz
    150 ml białego wermutu (u mnie Martini)
    połowa cytryny
    10 dag kandyzowanych owoców (mango, papaja, ananas)
    łyżka miodu
    oliwa z oliwek z tymiankiem

    ziele angielskie
    czosnek
    liść laurowy
    kawałek świeżego imbiru
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dzikie gołębie pieczone z owocami tropikalnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę, miód, pieprz i sól mieszamy ze sobą. Mieszanką nacieramy gołębie.
  • 2. Do środka gołębi wkładamy kandyzowane owoce, kawałek masła i kawałek cytryny.
  • 3. Do naczynia wkładamy ziele, liść, imbir i czosnek. Układamy gołębie. Podlewamy wermutem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut, co jakiś czas polewając sosem, który powstał podczas pieczenia. Podajemy z ziemniakami i warzywami.

Porady

W podobny sposób można upiec inny drób np. perliczkę, bażanta, przepiórkę czy młodego kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować