Uwielbiam żurawinę w każdej postaci. Od kilku lat robię sama dżemy z tych owoców. Dżem ten jest o wiele smaczniejszy niż ze sklepu. Można go wykorzystywać jako dodatek do różnych mięs, bądź też ciast lub ciasteczek.
Składniki:
2 kg żurawiny hodowlanej
3/4 szklanki wody
20 dag cukru
Dżem z żurawiny hodowlanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę opłukać, a następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Gotować aż zmiękną owoce lub też prawie się rozpadną, a woda wyparuje. Dopiero pod koniec dodać cukier i jeszcze smażyć przez jakiś czas.
Słoiki i zakrętki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni C przez 10 minut. Bardzo gorącą żurawinę wkładać do gorących słoików i oczywiście na gorąco zakręcać.
UWAGA ! Tych słoiczków nie trzeba już pasteryzować. Z porcji tej żurawiny wychodzą 4 słoiczki po dżemie. SMACZNEGO !!!
Komentarze