Dżem z żurawiny hodowlanej

0 (0 ocen)

Uwielbiam żurawinę w każdej postaci. Od kilku lat robię sama dżemy z tych owoców. Dżem ten jest o wiele smaczniejszy niż ze sklepu. Można go wykorzystywać jako dodatek do różnych mięs, bądź też ciast lub ciasteczek.

Składniki:

  • 2 kg żurawiny hodowlanej
    3/4 szklanki wody
    20 dag cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z żurawiny hodowlanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę opłukać, a następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Gotować aż zmiękną owoce lub też prawie się rozpadną, a woda wyparuje. Dopiero pod koniec dodać cukier i jeszcze smażyć przez jakiś czas.
    Słoiki i zakrętki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni C przez 10 minut. Bardzo gorącą żurawinę wkładać do gorących słoików i oczywiście na gorąco zakręcać.
    UWAGA ! Tych słoiczków nie trzeba już pasteryzować. Z porcji tej żurawiny wychodzą 4 słoiczki po dżemie. SMACZNEGO !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować