Łaciate babeczki na majonezie z królewskimi rodzynkami

0 (0 ocen)

Babeczki są bardzo smaczne. Jeśli ktoś lubi słodsze to można zrobić polewę lub też oprószyć cukrem pudrem.

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 szklanki mąki pszennej typ 450
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 1/2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki kakao
    rodzynki królewskie

Łaciate babeczki na majonezie z królewskimi rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01nn6r0 1. Wbić do miski 4 całe jajka.
  • image-0fo6rdj 2. Wsypać cukier i dodać 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, zmiksować.
  • image-2ba4nck 3. Wsypać mąkę pszenną i dalej miksować.
  • image-1m1hq8c 4. Do zmiksowanej masy wsypać mąkę ziemniaczaną i dalej miksować.
  • image-1u5h0p6 5. Dodać proszek do pieczenia i majonez, zmiksować na jednolitą masę.
  • image-1don2de 6. Masę białą przełożyć do małych silikonowych foremek.
  • image-05n006b 7. Do pozostałej części masy dodać kakao, zmiksować. Po małej łyżeczce dolać do białej masy.
  • image-1o3l0sq 8. Dodać po kilka rodzynek królewskich.
  • image-2430aho 9. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec przez 20 - 25 minut do tzw. "suchego patyczka".
  • image-196gpyv 10. Upieczone babeczki pozostawić przez 10 minut w foremkach, dopiero później je wyjąć i ostudzić na kratce.
  • image-1534x1i 11. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy