Majonezowa baba łaciata z polewą

0 (0 ocen)

Bardzo szybka i smaczna babka.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 szklanka mąki krupczatki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 1/2 łyżki majonezu
    2 łyżki kakao

    Polewa:
    100 g czekolady
    1 łyżka mleka
    2 łyżki mąki migdałowej

Majonezowa baba łaciata z polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25512m4 1. Wbić do miski całe jajka, wsypać cukier kryształ, cukier waniliowy i zmiksować.
  • image-0txs3kf 2. Dosypać mąkę krupczatkę oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie zmiksować.
  • image-269ox83 3. Dodać majonez oraz proszek do pieczenia, dalej cały czas miksować.
  • image-0x74pic 4. Do dużej formy silikonowej przełożyć 2/3 ciasta.
  • image-1uxmwra 5. Potem dodać do reszty kakao i zmiksować na jednolitą masę. Dodawać partiami ciasto ciemne do białego.
  • image-0y9byw6 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec przez 40 minut do tzw. "suchego patyczka".
  • image-1uyc3nq 7. Wyjąć babkę z formy i ostudzić.
  • image-1b5yfe5 8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ostudzonej dodać mleko i dokładnie wymieszać. Posmarować wierzch babki.
  • image-10u0dmb 9. Oprószyć mąką migdałową.
  • image-0d4lw7f 10. Smacznego !

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy