Dżem z żurawiny leśnej.

4.48 (171 ocen)

Dżem jest świetnym dodatkiem do mięs czy też wędlin. Smakuje też z chlebkiem czy bułeczką.

Składniki:

  • 2 kg żurawiny leśnej
    50 dag cukru kryształu
    3/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.48 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z żurawiny leśnej. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0cw9rba 1. Przebrać żurawinę leśną i dobrze opłukać.
  • image-08r8acb 2. Włożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki wody, następnie smażyć na wolnym ogniu.
  • image-22qpy4l 3. Smażyć aż do rozpadnięcia większości owoców.
  • image-1v9iqo1 4. Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
  • image-00lvr2t 5. Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nie trzeba już ich pasteryzować. Z podanej porcji wychodzi 6 słoiczków po dżemie. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować