Dżem z żurawiny leśnej.

  • wyświetlono: 5981 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dżem jest świetnym dodatkiem do mięs czy też wędlin. Smakuje też z chlebkiem czy bułeczką.

Renata 9

Składniki

2 kg żurawiny leśnej
50 dag cukru kryształu
3/4 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z żurawiny leśnej.

  • image-0cw9rba1. Przebrać żurawinę leśną i dobrze opłukać.
  • image-08r8acb2. Włożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki wody, następnie smażyć na wolnym ogniu.
  • image-22qpy4l3. Smażyć aż do rozpadnięcia większości owoców.
  • image-1v9iqo14. Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.
  • image-00lvr2t5. Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nie trzeba już ich pasteryzować. Z podanej porcji wychodzi 6 słoiczków po dżemie. Smacznego !!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze

Podobne przepisy

dzem z arbuza

Dodane przez: lucyna19

Dżem z arbuza

Moj pierwszy w tym roku dżem.:)Dżem...

Dżem z głogu

Dodane przez: emalitowska

Dżem z głogu

Dżem z głogu jest nie tylko bardzo...

Dżem z winogrona

Dodane przez: Gregorhspeed

Dżem z winogron

Z dodatkiem jabłek lub gruszek

Dżem z jarzębiny czerwonej

Dodane przez: jozefkrusa

Dżem z jarzębiny czerwonej

Dżem z jarzębiny nie należy do...

Dżem z dyni.

Dodane przez: BABECZKA 35

Dżem z dyni.

Pierwszy raz robiłam ten dżem,smak...

dżem z chili

Dodane przez: ImpresjaSmaku

Dżem z papryczek chili

Pomysł podsunął mi kolega z pracy......