Pieczona szynka wieprzowa w marynacie z żurawiną

0 (0 ocen)

Pieczona szyneczka może być dodatkiem do drugiego dania lub też na zimno jako wędlinka do chlebka.

Składniki:

  • Składniki:
    2 kg szynki wieprzowej w dwóch kawałkach
    majeranek
    8 sztuk ząbków czosnku
    100 g masła
    żurawina suszona

    Marynata:
    2 łyżki przyprawy do dań Kucharek
    czarny mielony pieprz
    1 łyżka soli
    4 łyżki melasy z granatem
    1 szklanka czerwonego wytrawnego wina

Pieczona szynka wieprzowa w marynacie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sb0ld7 1. Umyć dwie kulki mięsa, osuszyć i włożyć do naczynia ceramicznego. Oprószyć przyprawą Kucharek, pieprzem i solą.
  • image-15xb402 2. Posmarować mięso melasą z granatem.
  • image-22cv6ll 3. Wlać czerwone wino, wstawić do lodówki i dobrze schłodzić.
  • image-09vl2ik 4. Obficie oprószyć majerankiem.
  • image-1nfw8tt 5. Obrać ząbki czosnku i położyć na mięsie. Dodać kawałki masła.
  • image-1qoe3qb 6. Posypać suszoną żurawiną.
  • image-0otqtqh 7. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 1 godz. 20 minut.
  • image-0enssmq 8. Smacznego !

Komentarze

Podobne przepisy