Dżem z dyni jabłek i marchewki

  • wyświetlono: 179 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pomarańczowy dżem z dyni, jabłek i marchewki. Typowo jesienny, bardzo pożywny dżem. Bogaty w witaminy i oczywiście domowy.

  • 12 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na 6 słoików o pojemności 330 ml
1,5 kg dyni po obraniu –hokkaido
1 kg jabłek po obraniu
2 duże marchewki
1/3 szklanki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Dżem z dyni jabłek i marchewki

  • 1. Wykonanie: do garczka o podwójnym dnie wlać 1/3 szklanki ciepłej wody, dodać pokrojoną w kawałki dynię i marchewkę, gotować około 20 minut. Potem dodać kawałki jabłek, gotować do rozpadnięcia się składników na małym ogniu. Na koniec dodać cukier, wymieszać, gotować około 5 minut. Przełożyć dżem do wyparzonych słoików, zakręcić, odwrócić do góry dnem. Zostawić do wystygnięcia.

Porady

1. do dżemu można dodać pomarańczę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

domowy produktzdrowy produktmnóstwo witamindynia z dodatkami.

Komentarze

Podobne przepisy

wiktoria dzwonek

Dodane przez: viki2903

dżem z jabłek i cukinii

dżem z jabłek i cukinii

dżem z dyni i pomaranczy

Dodane przez: lucyna19

Dżem z dyni i pomarańczy

Bardzo aromatyczy i słodki dżem.Uwielbiam...

Dżem z dyni i pomarańczy

Dodane przez: Andzia Pichci

Dżem z dyni i pomarańczy

Smaczny niesamowicie aromatyczny...

dżem z dyni

Dodane przez: ania-gotuje

Dżem z dyni i brzoskwiń

Rozgrzewająca propozycja na jesienne...

dżem z dyni i pomarańczy

Dodane przez: duszek

DŻEM Z DYNI I POMARAŃCZY Z WANILIĄ I CYNAMONEM

Macie jeszcze dynie? Postanowiłam...

konfitura z dyni

Dodane przez: mariola80

Konfitura z dyni, jabłek i brzoskwini

Przepis wymyśliłam rok temu, kiedy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE