Dżem z antonówki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Dżem ze starej odmiany antonówki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 kg obranych jabłek antonówek
    3 kg cukru
    20 słoiczków o pojemności 500 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Dżem z antonówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dżem 1. Jabłka obieram, kroję na kawałki, zasypuję na noc cukrem.
    Następnego dnia, smażę razem z powstałym sokiem.Jabłka smażę do momentu, gdy około połowa się rozpraży a reszta pozostanie w kawałkach.
    Gorące jabłka nakładam do słoików, zakręcam, odwracam do góry dnem.
    Pozostawiam do wystudzenia.

Porady

Obierzyny i kawałki jabłek możemy wykorzystać do sporządzenia octu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować