Dżem z czereśni

4.79 (216 ocen)

Niestety, sezon na czereśnie i wiśnie jest krótki. Aby dłużej się nimi cieszyć, zapraszam po przepis na dżem czereśniowy

Składniki:

  • 1 kg czereśni
    250 g cukru
    sok z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.79 (216 ocen)

Dżem z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie myjemy i usuwamy z nich pestki. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na noc do lodówki. Wrzucamy do garnka o grubym dnie, dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy.
    Następnie zmniejszamy moc i smażymy przez ok 30 min, aż odparuje część soku a dżem zgęstnieje. Gorący wlewamy do słoików, zakręcamy i stawiamy na zakrętkach do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować