Antonówki w marynacie

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo lubię te jabłka, można wyczarować z nich coś dobrego. Przygotowane w słodko-kwaskowej zalewie smakują wybornie. Można robić z nich kompot lub stawiać jako przystawkę.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg. jabłek antonówek
    4 gałązki mięty pieprzowej
    Zalewa:
    1,5 litra wody
    1 ,5 szklanki cukru
    20 g. kwasku cytrynowego
    1 cukier waniliowy
    10 gożdzików
    Dodatkowo:
    4 słoiki po 1 litr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Antonówki w marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, studzę. Jabłka kroję, wycinam środki, układam w słoikach.Dodaje miętę.
  • jk 2. Jabłka zalewam zalewą, słoiki zakręcam, pasteryzuję 15 minut, odwracam do góry dnem. Gdy wystygną wynoszę do spiżarki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Marynata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować