Brzoskwinie i krem budyniowy - połączenie idealne :) lekkie, smaczne, a do tego szybkie i proste w wykonaniu ciasto. Kto lubi lekkostrawną kuchnię oraz ciasta z owocami, temu polecam gorąco ten przepis.
1 godz. 5 min
Składniki:
Składniki na ciasto :
- szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1 duże jajko
- 80 g masła
- aromat np. waniliowy
Składniki na krem budyniowy :
- 1 budyń śmietankowy/waniliowy
- szklanka mleka (250 ml)
- kilka kropel aromatu
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- puszka brzoskwiń w syropie, albo pół kilo świeżych owoców
Dodatkowo : kruszonka (równe ilości mąki i cukru połączyłam z posiekanym masłem, tak aby otrzymac grudki), brązowy cukier do posypania.
Brzoskwiniowiec z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść ciasto z podanych składników, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy.
Połowę mleka wlać do rondelka, dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować. Rozmieszać budyń w pozostałej części mleka, wlać do rondelka, ciągle mieszając. Dodać kaszę mannę, gotować jeszcze chwilę na małym ogniu aż zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.
2.Część brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do ostudzonej masy, a część pokroić w cienkie plasterki do ułożenia na wierzchu ciasta. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą/kaszą manną keksówki o wymiarach 30 cm x 12 cm włożyć ciasto i równo rozsmarować na podstawie i ok.2 cm na ściankach blachy. Sprawdzi się też niewielka tortownica (max 18 cm średnicy). Wlać masę budyniową, posypać kruszonką i brązowym cukrem.
Komentarze