Jesienny gulasz to oczywiście połączenie mięsa z dynią i leśnymi grzybami. To połączenie jest niezawodne!!!. Gulasz można podać z ulubioną kaszą lub po prostu ze świeżym pieczywem.
3 godz. 20 min
Dla 8 osób
Składniki:
Składniki:
• 1 kg wieprzowiny w kawałku,
• 1 cebula,
• ¾ dyni hokkaido,
• Około 300 gram leśnych grzybów,
• 1 papryczka chili,
• Mały pęczek natki pietruszki,
• 1/3 szklanki wina białego,
• 4 ziela angielskie,
• 3 liście laurowe,
• 3 ząbki czosnku,
• Łyżeczka tymianku,
• Sól do smaku,
• Pieprz do smaku,
• Około 2 szklanki wody,
• Łyżka śmietany.
• Olej,
Dyniowo- grzybowy gulasz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pokrojone oprószamy przyprawami i tymiankiem.
2.Cebulę kroimy w piórka. Tak pokrojoną przysmażamy na oleju. Do lekko zrumienionej dodajemy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
3.Mięso obsmażamy dokładnie z każdej strony. Następnie podlewamy winem.
4.Gdy wino odparuje do mięsa dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Następnie podlewamy je wodą i dusimy do miękkości (około 1,5 godziny).
5.Między czasie oczyszczamy grzyby i kroimy w plasterki. Pokrojone przysmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.
6.Pod koniec duszenia dodajemy do mięsa grzyby oraz pokrojoną w kostkę dynię.
7.Całość podgrzewamy do momentu jak dynia stanie się miękka. Gotowy gulasz zabielamy śmietaną oraz łączymy z posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy go do smaku i podajemy.
Komentarze