Gulasz mięsno grzybowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Gulasze uwielbiamy prawie wszyscy, jako dodatek do wszelkiego rodzaju sypkich kasz czy ewentualnie ziemniaków.
Można zrobić cały gar i na drugi dzień odgrzać, będzie jeszcze lepszy.

Borowiki, maślaki czy podgrzybki wspaniale podkręcą smak tego dania, korzystajmy bo sezon jest krótki, dla mnie zdecydowanie za krótki. Doceńmy je bo choć są ciężkostrawne to dają mnóstwo możliwości kulinarnych .

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg szynki lub chudej łopatki wieprzowej
    30 dag świeżych lub mrożonych borowików
    1 czerwona lub pomarańczowa papryka
    1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego
    1,5 szklanki bulionu lub rosołu
    ½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty
    2 marchewki
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 łyżki przyprawy do gulaszu
    2 łyżki sosu sojowego
    3 łyżki oleju
    2 łyżki mąki pszennej
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    1/ łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    ½ łyżeczki suszonego oregano
    Szczypta pieprzu Cayenne
    Sól morska do smaku
    Natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gulasz mięsno grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, wsypać przyprawę do gulaszu, wlać sos sojowy i wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.

    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

    Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, obraną marchewkę pokroić w cienkie krążki.

    Grzyby-jeśli są świeże, opłukać i pokroić ba ćwiartki-mrożonych nie rozmrażać.
  • 2. W szerokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć pod przykryciem, dodać marchewkę z papryką i grzyby, całość smażyć 2-3 minuty, dodać zamarynowane mięso, całość wymieszać, podsmażyć 5-10 minut, po tym czasie wlać piwo lub cydr, dodać wszystkie pozostałe przyprawy, zagotować na większym ogniu, wlać bulion, przykryć garnek i dusić do miękkości mięsa-około 1 godzinę na wolnym ogniu.

    Po tym czasie wlać przecier , spróbować i doprawić do smaku solą.

    Z mąki pszennej zrobić zawiesinę z małej ilości wody , wlać do garnka i zagęścić sos.
    Gotować jeszcze 2-3 minuty.

    Podawać z kaszą posypany natką pietruszki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować