Gulasz mięsno grzybowy

  • wyświetlono: 273 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Gulasze uwielbiamy prawie wszyscy, jako dodatek do wszelkiego rodzaju sypkich kasz czy ewentualnie ziemniaków. Można zrobić cały gar i na drugi dzień odgrzać, będzie jeszcze lepszy. Borowiki, maślaki czy podgrzybki wspaniale podkręcą smak tego dania, korzystajmy bo sezon jest krótki, dla mnie zdecydowanie za krótki. Doceńmy je bo choć są ciężkostrawne to dają mnóstwo możliwości kulinarnych .

IMG_20190918_121058
  • 7 porcje
  • 100min
  • Łatwy

Składniki

1 kg szynki lub chudej łopatki wieprzowej
30 dag świeżych lub mrożonych borowików
1 czerwona lub pomarańczowa papryka
1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego
1,5 szklanki bulionu lub rosołu
½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty
2 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki przyprawy do gulaszu
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
3 ziela angielskie
2 liście laurowe
1/ łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki suszonego oregano
Szczypta pieprzu Cayenne
Sól morska do smaku
Natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Gulasz mięsno grzybowy

  • 1. Mięso pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, wsypać przyprawę do gulaszu, wlać sos sojowy i wymieszać. Odstawić na godzinę do lodówki.

    Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

    Paprykę wydrążyć z nasion pokroić w kostkę, obraną marchewkę pokroić w cienkie krążki.

    Grzyby-jeśli są świeże, opłukać i pokroić ba ćwiartki-mrożonych nie rozmrażać.
  • 2. W szerokim garnku rozgrzać olej, dodać cebulę z czosnkiem, chwilę przesmażyć pod przykryciem, dodać marchewkę z papryką i grzyby, całość smażyć 2-3 minuty, dodać zamarynowane mięso, całość wymieszać, podsmażyć 5-10 minut, po tym czasie wlać piwo lub cydr, dodać wszystkie pozostałe przyprawy, zagotować na większym ogniu, wlać bulion, przykryć garnek i dusić do miękkości mięsa-około 1 godzinę na wolnym ogniu.

    Po tym czasie wlać przecier , spróbować i doprawić do smaku solą.

    Z mąki pszennej zrobić zawiesinę z małej ilości wody , wlać do garnka i zagęścić sos.
    Gotować jeszcze 2-3 minuty.

    Podawać z kaszą posypany natką pietruszki .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimawarzywapaprykaczosneksycącewieprzowinagulaszgrzybyobiadpiwodanie mięsnejesieńpożywne danierozgrzewającecydrna gorącodo kaszy

Komentarze

Podobne przepisy

Pulpeciki mięsno- grzybowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pulpeciki mięsno- grzybowe

Kto powiedział, że klopsiki, to...

Gulasz grzybowy

Dodane przez: luna19

Gulasz grzybowy

smaki lata i lasu

gulasz mięsno-warzywny

Dodane przez: agarybak76

Gulasz mięsno - warzywny

Smaczny i pożywny obiad na chłodniejsze...

Gulasz mięsno-brokułowy

Dodane przez: Marija 1958

Gulasz mięsno-brokułowy

Lubię eksperymentować ze składnikami....

gulasz

Dodane przez: Martyna1991

Gulasz grzybowo-wołowy

Smaczna propozycja obiadowa

Gulasz grzybowy

Dodane przez: czarrna

Gulasz grzybowy

Syty, aromatyczny gulasz :)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE