700 g schabu
500 g grzybów leśnych, u mnie podgrzybki
500 g pomidorów
1 duża cebula
sól, pieprz
słodka i ostra papryka
papryka wędzona
rozmaryn
ocet balsamiczny, maggi
Gulasz grzybowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby oczyścić, pokroić i wrzuci na osolony wrzątek na 5 minut. Odcedzić.
2.Schab pokroić w paseczki, posypać przyprawami, skropić octem i maggi i odstawić do lodówki, najlepiej na cała noc. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na niewielkiej ilości oleju, dodać mięso i podsmażyć. Zalać wodą, najlepiej wrzątek i dusić około pół godziny. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa i całość dusić następne pół godziny. Dodać grzyby i doprawić całość, gotować jeszcze 15 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można go zagęścić 1/2 łyżki mąki rozmieszanej w 1/2 szklanki wody. Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie kopytka. Smacznego :)
Komentarze