Pachnie piernikiem, smakuje czekoladą i kawą i jest bardzo dobre, a nawet smaczne.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
41 dag mąki pszennej
30 dag cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
50 gram kakao
450 ml musu z dyni
250 ml kefiru
60 ml oleju
2 jajka
lukier kawowy:
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( u mnie o smaku piernika)
niewielka ilość przegotowanej wody
Dyniowo-czekoladowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
Dynię pieczemy w piekarniku lub gotujemy na parze, a następnie przestudzoną miksujemy.
Dyniowe purre mieszamy z jajkami, cukrem, olejem i 3/4 szklanki maślanki, mąkę przesiewamy do miski razem z przyprawą, proszkiem do pieczenia i sodą, dolewamy mokre składniki i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na pół do jednej części dodajemy pozostałą maślankę oraz kakao, ponownie mieszamy.
Okrągłą formę z kominkiem ( moja średnica około 25 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, ciasto kłaść na zmianę warstwami do formy.
Pieczemy w temp.170 st około 65-70 minut do suchego patyczka.
Lukier:
Cukier puder ucieramy z niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody na gładki lukier na koniec dodajemy sypką kawę.
Lukrem polewamy upieczone i wystudzone ciasto, odstawiamy do zastygnięcia.
Porady
Doskonale do tego ciasta sprawdzi się ta z przygotowanych zapasów na zimę nie musi być świeża.
Komentarze