Dyniowo-czekoladowe ciasto

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pachnie piernikiem, smakuje czekoladą i kawą i jest bardzo dobre, a nawet smaczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 41 dag mąki pszennej
    30 dag cukru
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    50 gram kakao
    450 ml musu z dyni
    250 ml kefiru
    60 ml oleju
    2 jajka
    lukier kawowy:
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( u mnie o smaku piernika)
    niewielka ilość przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kawy

Dyniowo-czekoladowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej.
    Dynię pieczemy w piekarniku lub gotujemy na parze, a następnie przestudzoną miksujemy.
    Dyniowe purre mieszamy z jajkami, cukrem, olejem i 3/4 szklanki maślanki, mąkę przesiewamy do miski razem z przyprawą, proszkiem do pieczenia i sodą, dolewamy mokre składniki i mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników.
    Ciasto dzielimy na pół do jednej części dodajemy pozostałą maślankę oraz kakao, ponownie mieszamy.
    Okrągłą formę z kominkiem ( moja średnica około 25 cm) wysmarować tłuszczem i wysypać mąką, ciasto kłaść na zmianę warstwami do formy.
    Pieczemy w temp.170 st około 65-70 minut do suchego patyczka.

    Lukier:
    Cukier puder ucieramy z niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody na gładki lukier na koniec dodajemy sypką kawę.

    Lukrem polewamy upieczone i wystudzone ciasto, odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Doskonale do tego ciasta sprawdzi się ta z przygotowanych zapasów na zimę nie musi być świeża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kawa rozpuszczalna Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować