Przepis znalazłam na ulotce z Lidla i postanowiłam go wypróbować. Jest słodkie, wilgotne i ciekawe w smaku, a polewa rewelacyjna
Składniki:
CIASTO:
30 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni
10 dag drobno utartej marchewki
11 dag masła
25 dag mąki pszennej tortowej
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
opakowanie 16 g cukru wanilinowego
15 dag cukru trzcinowego
POLEWA – można zrobić z podwójnej porcji, dać grubszą warstwę i obsmarować boki ciasta:
25 ml kremówki UHT 30%
5 dag białej czekolady
7 dag homogenizowanego serka waniliowego
DO POSYPANIA:
czekoladowe płatki
Ciasto dyniowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Dynię umyłam, przekroiłam, usunęłam miąższ z pestkami i obrałam ze skóry. Pokroiłam w kostkę, zalałam wrzątkiem i ugotowałam do miękkości (ok. 10 minut). Wodę odlałam, dynię odstawiłam do przestudzenia, a chłodną zmiksowałam. Odważyłam potrzebną ilość, zaś pozostały mus włożyłam do strunowego woreczka i włożyłam do zamrażarki.
2.Marchew obrałam, umyłam, starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odważyłam potrzebną ilość.
Masło stopiłam w rondelku, odstawiłam do wystudzenia.
Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z przyprawą do piernika.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem.
3.Jajka wybiłam do miski, dodałam cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, i ubiłam na puszysta pianę.
Do masy dolałam rozpuszczone masło, zmiksowałam.
Dosypałam przesianą mąkę z dodatkami, zmiksowałam na wolnych obrotach.
Na koniec dodałam mus z dyni i utartą marchew, wymieszałam łyżką.
Ciasto przełożyłam do tortownicy.
Piekłam około 35 minut do suchego patyczka. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
4.POLEWA:
Do rondelka wlałam kremówkę, dodałam pokruszoną czekoladę i na bardzo wolnym ogniu podgrzewałam nie przerywając mieszania, aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Zestawiłam rondelek z palnika i do letniego płynu, energicznie mieszając, dodałam porcjami serek homogenizowany.
5.Wierzch ciasta ścięłam nożem tak, aby utworzyła się płaska powierzchnia.
Gęstniejącą polewę rozprowadziłam na cieście, wyrównałam ją i posypałam płatkami czekoladowymi.
Odstawiłam na noc do stężenia polewy.
Porady
Ciasto rewelacyjnie smakuje po kilkunastu godzinach spędzonych w chłodnym miejscu.
Komentarze