Ciasto dyniowo-marchewkowe

4.51 (188 ocen)

Przepis znalazłam na ulotce z Lidla i postanowiłam go wypróbować. Jest słodkie, wilgotne i ciekawe w smaku, a polewa rewelacyjna

Składniki:

  • CIASTO:
    30 dag ugotowanej i zmiksowanej dyni
    10 dag drobno utartej marchewki
    11 dag masła
    25 dag mąki pszennej tortowej
    1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    opakowanie 16 g cukru wanilinowego
    15 dag cukru trzcinowego
    POLEWA – można zrobić z podwójnej porcji, dać grubszą warstwę i obsmarować boki ciasta:
    25 ml kremówki UHT 30%
    5 dag białej czekolady
    7 dag homogenizowanego serka waniliowego
    DO POSYPANIA:
    czekoladowe płatki
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto dyniowo-marchewkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Dynię umyłam, przekroiłam, usunęłam miąższ z pestkami i obrałam ze skóry. Pokroiłam w kostkę, zalałam wrzątkiem i ugotowałam do miękkości (ok. 10 minut). Wodę odlałam, dynię odstawiłam do przestudzenia, a chłodną zmiksowałam. Odważyłam potrzebną ilość, zaś pozostały mus włożyłam do strunowego woreczka i włożyłam do zamrażarki.
  • 2. Marchew obrałam, umyłam, starłam na tarce o najdrobniejszych oczkach. Odważyłam potrzebną ilość.
    Masło stopiłam w rondelku, odstawiłam do wystudzenia.
    Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wymieszałam z przyprawą do piernika.
    Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzałam do 170 stopni z termo obiegiem.
  • 3. Jajka wybiłam do miski, dodałam cukier wanilinowy, cukier trzcinowy, i ubiłam na puszysta pianę.
    Do masy dolałam rozpuszczone masło, zmiksowałam.
    Dosypałam przesianą mąkę z dodatkami, zmiksowałam na wolnych obrotach.
    Na koniec dodałam mus z dyni i utartą marchew, wymieszałam łyżką.
    Ciasto przełożyłam do tortownicy.
    Piekłam około 35 minut do suchego patyczka. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.
  • 4. POLEWA:
    Do rondelka wlałam kremówkę, dodałam pokruszoną czekoladę i na bardzo wolnym ogniu podgrzewałam nie przerywając mieszania, aż czekolada całkowicie się rozpuściła. Zestawiłam rondelek z palnika i do letniego płynu, energicznie mieszając, dodałam porcjami serek homogenizowany.
  • 5. Wierzch ciasta ścięłam nożem tak, aby utworzyła się płaska powierzchnia.
    Gęstniejącą polewę rozprowadziłam na cieście, wyrównałam ją i posypałam płatkami czekoladowymi.
    Odstawiłam na noc do stężenia polewy.

Porady

Ciasto rewelacyjnie smakuje po kilkunastu godzinach spędzonych w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować