Ciasto dyniowo-migdałowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekkie, wilgotne ciasto dyniowe. Pełne witamin i aromatu mielonych migdałów, podane z bitą śmietaną, będzie idealnym dodatkiem do kawy na jesienne popołudnie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • około 40 dag dyni Hokkaido,
    6 jajek,
    20 dag cukru,
    30 dag mielonych migdałów,
    5 łyżek mąki (ok. 70 g),
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki soku z cytryny,
    1/2 łyżeczki cynamonu,
    cukier puder do posypania,
    masło lub margaryna do wysmarowania formy,
    bułka tarta do wysypania formy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto dyniowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię umyć, pokroić na cząstki, za pomocą łyżki oczyścić z nasion, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Jajka umyć, wbić do miski i ubić na puszystą masę z cukrem.
  • 3. Mielone migdały wymieszać z przesianą mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ubitych jajek. Na końcu dodać sok z cytryny oraz startą dynię.
  • 4. Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, nadmiar bułki wytrząsnąć.
  • 5. Ciasto przełożyć do tortownicy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 60 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia, ciasto przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby za mocno się nie przypiekło.
  • 6. Ciasto przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować