Ciasto dyniowo-czekoladowe z nutellą

0 (0 ocen)

Obłędnie czekoladowe, wilgotne ciasto o lekkim cynamonowym zapachu.. idealne na jesienno zimowe podwieczorki z kubkiem gorącego mleka. Ciasto długo zachowuje świeżość.

Składniki:



  • 2 szkl mąki
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka sody
    2 jajka
    1 szkl dyni startej na drobnych oczkach
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl oleju
    3/4 szkl wody
    2 łyżki nutelli
    100g kropelek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Ciasto dyniowo-czekoladowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce należy wymieszać mąkę z sodą, cynamonem i solą. W drugiej misce rozbełtać jajka z cukrem, wodą i olejem. Dodać startą dynię i wymieszać. Składniki mokre połączyć z suchymi drewnianą łyżą. Na koniec dodać kropelki czekoladowe, zamieszać. Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu zrobić kleksy z nutelli. Ciasto piec około 40-45 minut w temperaturze ok 175 stopni (do tzw. suchego patyczka). Ostudzić.

Porady

Można użyć zamrożonej dyni, należy ja jednak wcześniej rozmrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Dynia Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować