Dyniowe placuszki z bananami, jabłkiem i musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać ostudzone purée z dyni z serkiem, następnie wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju lub roztopionego masła i cukrem.
Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę uprzednio wymieszaną z solą oraz musli. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. Na końcu dodajemy posiekane w kostkę jabłka i rozgniecione banany.
Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu aż będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami.
Porady
Placuszki doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je dać dzieciom na drugie śniadanie do szkoły.
Komentarze