Dyniowe placuszki z bananami, jabłkiem i musli

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna propozycja na śniadanie lub deser.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 PORCJE
    200 g puree z upieczonej dyni
    1 serek waniliowy
    3 jajka
    2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
    2 - 3 łyżki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 jabłka
    2 banany
    1 szklanka musli z suszonymi owocami
    mała szczypta soli
    Dodatki: np. cukier puder, cynamon, powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Śniadanie

Dyniowe placuszki z bananami, jabłkiem i musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać ostudzone purée z dyni z serkiem, następnie wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju lub roztopionego masła i cukrem.
    Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę uprzednio wymieszaną z solą oraz musli. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach. Na końcu dodajemy posiekane w kostkę jabłka i rozgniecione banany.
    Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
    Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu aż będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
    Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami.

Porady

Placuszki doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można je dać dzieciom na drugie śniadanie do szkoły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować