Placuszki dyniowe z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczne placuszki w słodkiej wersji. Przygotowane z dyni i jabłka z dodatkiem cukru waniliowego. Polecam.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g dyni ( bez pestek )
    1 jabłko ( u mnie 200 g )
    1 surowe jajko
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 - 6 łyżek mąki pszennej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki dyniowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach do miski. Jabłko myjemy i wycieramy ściereczką, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej do miski z dynią. Dodajemy cukier waniliowy i wybite jajko, mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron na małym ogniu. Przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym i odsączamy z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier waniliowy Dynia Jabłka Mąka Olej

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować