Placuszki dyniowe z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Dynia i jabłko to jesienne smaki, a w chłodny dzień nie ma nic lepszego niż gorące racuchy prosto z patelni. To pomysł na pyszne śniadanie na słodko. Placuszki są delikatne i puszyste. Można podać ze świeżymi owocami, syropem klonowym, miodem lub dżemem czy powidłem śliwkowym.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g puree z dyni
    150g jogurtu naturalnego
    2 jajka
    1,5-2 szklanek mąki
    2-3 łyżki cukru
    1 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    1-2 jabłka

    Olej do smażenia
    Ulubione dodatki – cukier puder, miód, dżem, bita śmietana itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki dyniowe z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać puree z dyni z jogurtem naturalnym, następnie wmieszać jajka, olej i cukier. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do ciasta, wymieszać.
    Ciasto nakładać łyżką na ciepły olej. Smażyć na złoto, przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionym dodatkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować