Dyniowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto dyniowe:
Jajka myjemy i wybijamy do garnka. Miksujemy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy kolejne 5 minut. Następnie dodajemy partiami olej i mąkę przesianą. Na sam koniec wsypujemy dynię i mieszamy do połączenia składników. Wylewamy do tortownicy(20cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni.
Studzimy.
2.Ciasto kruche:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy pół godziny. Po tym czasie, ciasto wałkujemy i wykrawamy dwa kółka wielkości dna tortownicy. Pieczemy w temp 190 stopni przez 15 minut.
3.Krem nutellowy:
Margarynę miksujemy na puch, mniej więcej 15 minut. Dodajemy nutellę i przez 5 minut nadal miksujemy.
4.Krem dyniowy:
Odlewamy 1/3 szklanki zblendowanej dyni, dodajemy budynie i mieszamy. Pozostałą część zagotowujemy. Do gotującej się dyni dodajemy cukier i mieszankę budyniową.
Gotujemy przez 5 minut.
Schładzamy i miksujemy razem z margaryną.
5.Ciasto dyniowe przecinamy na pół, wykładamy pół kremu nutellowego, następnie ciasto kruche, krem dyniowym, ciasto kruche, krem nutellowy i zamykamy górą ciasta dyniowego.
Komentarze