Ciasto "pokusa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.
Dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując na najniższych obrotach.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. Delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy.
2.Masa kokosowa:
Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy wiórki. Gotujemy jeszcze ok 2 minuty( masa będzie bardzo gęsta- konsystencją przypominająca ugotowany ryż). Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kokosowej i ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Masa jest gęsta i zbita- ale taka powinna być-to nie jest krem:)
Masę wykładamy na ostygnięte ciasto biszkoptowe. Odstawiamy do chłodu.
3.Masa truskawkowa:
Galaretki rozrabiamy w 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.Mrożone truskawki kroimy na kawałki. Wstawiamy znów do zamrażalnika.Gdy galaretka będzie miała półpłynną postać, na ciasto z masą kokosową wykładamy pokrojone mrożone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką Na galaretkę wykładamy herbatniki, lekko je dociskając( ale tak, by galaretka nie wychodziła na boki)
4.Polewa deserowa:
Podane składniki ( oprócz żelatyny!) gotujemy ok. 2 minut. Gdy polewa ma już gładką konsystencję, zestawiamy ją z ognia i mieszając lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodajemy do polewy i mieszamy dokładnie. Studzimy chwilę. Dekorujemy ciasto.
Komentarze