Ciasto "Pokusa"

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny kokosowy warstwowiec z nutą owocową. Z zeszytu z przepisami mojej mamy. Smak mojego dzieciństwa:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    4 jaja
    5 łyżek cukru
    4 czubate łyżki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kropli olejku waniliowego

    Składniki na masę kokosową:
    szklanka mleka
    cukier waniliowy
    2/3 szklanki cukru kryształu
    20 dag wiórek kokosowych
    4 łyżki( 80-100 g) masła

    Warstwa truskawkowa:
    2 galaretki truskawkowe
    ok. 15 sztuk mrożonych truskawek

    Warstwa herbatnikowa:
    ok 12 sztuk ciasteczek maślanych

    Polewa deserowa:
    4 łyżki mleka
    100 g masła lub margaryny
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Ciasto "pokusa" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt z 4 jaj 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.
    Dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując na najniższych obrotach.
    Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. Delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy.
  • biszkopt+masa kokosowa 2. Masa kokosowa:
    Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy wiórki. Gotujemy jeszcze ok 2 minuty( masa będzie bardzo gęsta- konsystencją przypominająca ugotowany ryż). Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kokosowej i ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Masa jest gęsta i zbita- ale taka powinna być-to nie jest krem:)
    Masę wykładamy na ostygnięte ciasto biszkoptowe. Odstawiamy do chłodu.
  • biszkopt+masa kokosowa+mrożone truskawki 3. Masa truskawkowa:
    Galaretki rozrabiamy w 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.Mrożone truskawki kroimy na kawałki. Wstawiamy znów do zamrażalnika.Gdy galaretka będzie miała półpłynną postać, na ciasto z masą kokosową wykładamy pokrojone mrożone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką Na galaretkę wykładamy herbatniki, lekko je dociskając( ale tak, by galaretka nie wychodziła na boki)
  • biszkopt+masa+truskawki+galaretka+herbatniki+polewa 4. Polewa deserowa:
    Podane składniki ( oprócz żelatyny!) gotujemy ok. 2 minut. Gdy polewa ma już gładką konsystencję, zestawiamy ją z ognia i mieszając lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodajemy do polewy i mieszamy dokładnie. Studzimy chwilę. Dekorujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować