Ciasto "Pokusa"

  • wyświetlono: 4589 |
  • dodany do książki kucharskiej: 20 |
  • polecenia: 0

Pyszny kokosowy warstwowiec z nutą owocową. Z zeszytu z przepisami mojej mamy. Smak mojego dzieciństwa:)

maariola1988
  • 120min

Składniki

Składniki na biszkopt:

4 jaja
5 łyżek cukru
4 czubate łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli olejku waniliowego

Składniki na masę kokosową:
szklanka mleka
cukier waniliowy
2/3 szklanki cukru kryształu
20 dag wiórek kokosowych
4 łyżki( 80-100 g) masła

Warstwa truskawkowa:
2 galaretki truskawkowe
ok. 15 sztuk mrożonych truskawek

Warstwa herbatnikowa:
ok 12 sztuk ciasteczek maślanych

Polewa deserowa:
4 łyżki mleka
100 g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto "Pokusa"

  • biszkopt z 4 jaj1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na sztywną bezę.
    Dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując na najniższych obrotach.
    Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. Delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Wykładamy na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni.Studzimy.
  • biszkopt+masa kokosowa2. Masa kokosowa:
    Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym.Dodajemy wiórki. Gotujemy jeszcze ok 2 minuty( masa będzie bardzo gęsta- konsystencją przypominająca ugotowany ryż). Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kokosowej i ubijamy mikserem na najniższych obrotach. Masa jest gęsta i zbita- ale taka powinna być-to nie jest krem:)
    Masę wykładamy na ostygnięte ciasto biszkoptowe. Odstawiamy do chłodu.
  • biszkopt+masa kokosowa+mrożone truskawki3. Masa truskawkowa:
    Galaretki rozrabiamy w 650 ml gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.Mrożone truskawki kroimy na kawałki. Wstawiamy znów do zamrażalnika.Gdy galaretka będzie miała półpłynną postać, na ciasto z masą kokosową wykładamy pokrojone mrożone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką Na galaretkę wykładamy herbatniki, lekko je dociskając( ale tak, by galaretka nie wychodziła na boki)
  • biszkopt+masa+truskawki+galaretka+herbatniki+polewa4. Polewa deserowa:
    Podane składniki ( oprócz żelatyny!) gotujemy ok. 2 minut. Gdy polewa ma już gładką konsystencję, zestawiamy ją z ognia i mieszając lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodajemy do polewy i mieszamy dokładnie. Studzimy chwilę. Dekorujemy ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylagalaretkaTruskawkiwarstwowykokosowa masapolewa deserowa

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto gruszkowa pokusa

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto gruszkowa pokusa

Rozpływa się w ustach, przepadają...

Ciasto czereśniowa pokusa

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto czereśniowa pokusa

Moja rodzina się nim zachwyca.

Morelowa pokusa

Dodane przez: adela7

Ciasto morelowa pokusa

Delikatne pyszne ciacho

Ciasto jeżynowa pokusa

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto Jeżynowa pokusa

Leciutki deser i to bez pieczenia!

Ciasto na zimno

Dodane przez: sylch

Ciasto na zimno bananowa pokusa

Mocno bananowe idealne na ciepłe...

Pszne ciasto truskawkowe

Dodane przez: agakr

CIASTO Truskawkowa Pokusa

Pyszne ciasto na każdą okazje jest...