Dynia faszerowana ryżem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dyniowe szaleństwo trwa, też mam w tym niewielki udział. Prosty, pyszny, zdrowy i pożywny obiad z dyni piżmowej i ryżu. Jedynie co, to dynia spędza trochę czasu w piekarniku, ale macie ten czas dla siebie. Można też dynię przygotować dzień wcześniej, a później tylko faszerować i podpiec.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 dynie piżmowe
    100 g ryżu
    200-250 ml bulionu warzywnego (zależy od gatunku ryżu)
    garść prażonych pestek dyni
    sól i pieprz do smaku
    trochę tartego żółtego sera
    olej lub oliwa ok. 100-120 ml
    2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane warzywa

Dynia faszerowana ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dynia faszerowana ryżem 1. Ryż ugotować na bulionie.

    W miseczce wymieszać olej z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.

    Dynie umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, następnie miąższ ponacinać ostrym nożem (jak na zdjęciu). Ułożyć dynie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą dokładnie wysmarować przygotowanym olejem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra-dół na ok. 50-60 minut do miękkości.
  • Dynia faszerowana ryżem 2. Po upieczeniu blachę wyjąć z piekarnika, do lekkiego wystudzenia. Następnie wydrążyć miąższ i przełożyć do miski, dodać ryż, pestki dyni, wymieszać i ew. jeszcze doprawić.
  • Dynia faszerowana ryżem 3. Farsz nakładać do wydrążonych dyni i z powrotem do piekarnika na 10 minut 200 stopni. Wyjąć, posypać tartym serem i na kolejne 5-7 minut do zrumienienia.

    Obiad gotowy. Może się skusisz i przygotujesz :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować