1.
Z dyni odciąć "czapeczkę". Łyżką wydrążyć środek, usunąć pestki. Dynię w środku nakłuć widelcem. Przesmarować oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem, odstawić na 15 minut, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temperaturze 190 oC.
W czasie kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz.
Ugotować ryż basmati, ugotowałem 1 woreczek.
Warzywa, czosnek, cebulę, paprykę i seler, pokroić w kostkę, przesmażyć. Do warzyw dodać ugotowany ryż, całość wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Warzywa, przełożyć do miski. Zmielone mięso, najlepiej samodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko.
Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Dynię hokkaido piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze