Dwukolorowe pączki

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Próbowałam z tradycyjnymi pączkami, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem młodego jęczmienia, posmarowane kokosowym lukrem.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • ciasto
    500 g mąki pszennej
    50 g drożdży
    250 ml mleka
    3 większe żółtka
    50 g drobnego cukru
    3/4 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3/4 - 1 łyżeczki młodego jęczmienia + 1 łyżka mleka
    ok. 1 kg smalcu do smażenia
    lukier
    3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych
    ok. 5 łyżeczek cukru pudru
    woda
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dwukolorowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1pcg47e 1. Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, dodajemy kilka łyżek letniego mleka. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Do przesianej mąki dodajemy podrośnięty rozczyn, utarte żółtka, resztę mleka, sok z cytryny, spirytus i na końcu olej.

    Łączymy składniki, 1/3 ciasta przekładamy do małej miseczki, przykrywamy. Resztę ciasta bardzo dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Jęczmień mieszamy z mlekiem i dodajemy do pozostałej części ciasta, dokładnie wyrabiamy i też odstawiamy do wyrośnięcia.

    Po wyrośnięciu ciasto jasne podzielić na dwie części, pierwszą rozpłaszczyć dłońmi w prostokąt. Potem rozpłaszczyć zielone ciasto, nałożyć na jasne i dobrze wyrównać palcami.

    Na koniec nałożyć jasną część i znowu wyrównać. Teraz wałkujemy trzy warstwy ciasta na grubość ok. 2 cm. Wierzch posypujemy mąką i wycinamy 8 cm krążki, lub kwadraty.

    Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe trójkąciki z ciasta można kolejny raz zagnieść, ja je po prostu usmażyłam.

    Paczki smażymy na rozgrzanym smalcu, usmażone wyjmujemy na ręcznik papierowy. Lukier. Wiórki krótko mielimy w młynku do kawy, mieszamy z cukrem pudrem i wodą.

    Tak przygotowanym lukrem smarujemy przestudzone pączki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować