Dwukolorowe pączki pieczone

0 (0 ocen)

O wiele zdrowsze niż smażone w tłuszczu, a na dodatek wyjątkowo smaczne. Ich sukces tkwi w długim wyrabianiu, ale w dobie robotów nie powinno nas to odstraszać. Do tego ciasto przygotowujemy dzień wcześniej, wyrasta przez noc, więc rano pozostaje nam tylko uformować i upiec.

Składniki:

  • Ciasto na ok 20 sztuk:

    400g mąki tortowej + do podsypywania
    ½ szklanki mleka
    50g drożdży
    80g cukru
    3 jajka
    szczypta soli
    180g masła 82%
    1 wafelek czekoladowy Lusette
    1 łyżka kakao
    1 żółtko
    2 łyżki mleka

    Budyń:
    1 niepełna szklanka mleka
    1 żółtko
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki tortowej
    3 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki likieru np. adwokat, toffi, kokosowy

    Można także przygotować budyń z torebki.

    Dodatkowo:
    1 białko
    ½ szklanki cukru pudru
    30g płatków migdałów
    1 łyżka soku z cytryny
    1 tabliczka czekolady mlecznej
    2 łyżki mleka
    1 wafelek mleczny Lusette





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Dwukolorowe pączki pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto przed wyrośnięciem 1. Ciasto:
    Mleko leciutko podgrzewamy (max. 25st C), wkruszamy świeże drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Mieszamy do rozpuszczenia i pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
    Pozostałą mąkę przesiewamy z solą, dodajemy resztę cukru, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Wyrabiamy łyżką, a następnie dłonią (ok 15 minut) lub- najlepiej za pomocą robota z hakiem przez 8 minut. Do wyrobionego ciasta dodajemy masła drobno pokrojone i wyrabiamy kolejnych kilka minut- do czasu aż kawałki masła nie będą widoczne. Ciasto dzielimy na 2 porcje w stosunku 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodajemy pokruszony drobniutko wafelek i kakao. Ponownie zagniatamy, ale tylko do połączenia składników. Ciasta przekładamy do czystych misek, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, by spokojnie wyrastało.
  • Budyń 2. Budyń (również możemy przygotować dzień wcześniej):
    Mleko dzielimy na dwie części, jedną zagotowujemy z cukrem, drugą rozrabiamy z żółtkiem, mąkami i likierem. Wlewamy na gotujące mleko i mieszamy do zgęstnienia. Ciepły przykrywamy folią spożywczą tak, by dolegała do budyniu (zapobiegnie to wyschnięciu). Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ja ugotowałam dzień wcześniej i schowałam zimne do lodówki.
  • Przygotowanie 3. Przygotowanie pączków (dnia następnego):
    Wyrośnięte ciasta przekładamy na podsypany sporą ilością mąki blat- najpierw ciemne i wyrabiamy. Wałkujemy na grubość ok 4 mm i wycinamy literatką 20 krążków. Na krążki nakładamy po odrobinie budyniu i zlepiamy dodając przy tym odrobinę pozostałego ciemnego ciasta. Odstawiamy na bok i podobnie postępujemy z ciastem jasnym. Wałkujemy, wycinamy krążki- tym razem szklanką, w środek dajemy ciemnego pączka i zlepiamy dodając pozostałości jasnego ciasta. Mi wyszło równe 20 sztuk.
    Pączki przekładamy na lekko spłaszczone papilotki (nie zrobiłam tego przy części pączków- tych jasnych i było je trudniej zjeść- choć dla chcącego nic trudnego) i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia pod bawełnianą ściereczką (spokojnie wystarczy 20minut). Wyrosnięte smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku, oddzielnie na dużych piekarnianych blaszkach, robiąc 3-4cm odstępy. Po ok 12- w porywach do 15 minut powinny być ładnie przyrumienione i upieczone. Pierwszą partię wykończyłam lukrem przygotowanym z białka, soku z cytryny i cukru pudru. Posypałam je prażonymi na patelni płatkami migdałów. Drugą partię wykończyłam roztopioną z mlekiem (w kąpieli wodnej) czekoladą i obtoczyłam w pokruszonym wafelku.
    Pączki smakują naprawdę rewelacyjnie, są leciutkie i pulchne niczym te smażone na oleju. Polecam spróbować, choćby w wersji podstawowej- jednokolorowej i z nadzieniem z marmolady. Na pewno nie pożałujecie :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować