Duży tort czekoladowy "na bogato"

4.48 (161 ocen)

Duży z prostokątnej blachy tort,który z pewnością zachwyci nawet wybredne podniebienie...polecam

Składniki:

  • Na biszkopt kakaowy:
    5 jaj
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej tortowej
    płaska łyzeczka proszku
    łyżka kakao

    Wkładka orzechowa:
    5 białek
    3/4 szkl cukru
    25 dag orzechów włoskich grubo siekanych
    2 łyżki mąki pszennej
    płaska łyżeczka proszku

    Biszkopt jasny z takich samych składników co kakaowy tylko bez kakao :)

    Masa:
    800 ml mleka
    5 żółtek
    2 budynie waniliowe (małe)
    cukier puder do smaku
    1 1/2 kostki margaryny Kasi
    Dodatkowo:
    2 czekolady nadziewane,kazda inna( u mnie tiki taki i krówka)
    czekolada mleczna
    czekolada gorzka
    czekolada biała
    spirytus do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Duży tort czekoladowy "na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników pieczemy biszkopty na prostokątnej blasze o wymiarach 22/34 cm w temp 170/180 st ok 30 min
  • 2. Masa:
    Do 1 szkl mleka dajemy żółtka,budynie i mieszamy,resztę mleka stawiamy na gaz,dolewamy rozmieszane budynie i zółtka,cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.Wystudzony budyń łączymy z margaryną i cukrem pudrem,którego dodajemy do smaku ale nie za dużo,dlatego ze dojdzie jeszcze czekolada.
  • 3. Masę dzielimy na 3 części.Z każdej części ubieramy po łyżce masy do dekoracji.
  • 4. 2/3 czekolady np. krówkowej roztapiamy w kąpieli wodnej,pozostałą część kroimy.Roztopioną czekoladę łączymy z 1 częścią masy,masę wykładamy na biszkopt ciemny.na masę dajemy wkład orzechowy.
  • 5. Z drugą czekoladą nadziewaną robimy tak samo,wykładamy na wkładkę orzechową i przykładamy biszkoptem jasnym.
  • 6. Do 3 części dodajemy rozpuszczoną całą czekoladę mleczną,smarujemy nia boki i wierzch tortu.
  • 7. Pozostałe niecałe 2 czekolady:białą i gorzką zcieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nią boki tortu,odebraną masą (3 łyżki )robimy na wierzchu rozetki,bądź zdobimy według uznania.

Porady

Ciasto ciemne i jasne można naponczować woda z cukrem wanilinowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

tort czekoladowy

To może cię zainteresować