Duży tort czekoladowy "na bogato" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników pieczemy biszkopty na prostokątnej blasze o wymiarach 22/34 cm w temp 170/180 st ok 30 min
2.Masa:
Do 1 szkl mleka dajemy żółtka,budynie i mieszamy,resztę mleka stawiamy na gaz,dolewamy rozmieszane budynie i zółtka,cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.Wystudzony budyń łączymy z margaryną i cukrem pudrem,którego dodajemy do smaku ale nie za dużo,dlatego ze dojdzie jeszcze czekolada.
3.Masę dzielimy na 3 części.Z każdej części ubieramy po łyżce masy do dekoracji.
4.2/3 czekolady np. krówkowej roztapiamy w kąpieli wodnej,pozostałą część kroimy.Roztopioną czekoladę łączymy z 1 częścią masy,masę wykładamy na biszkopt ciemny.na masę dajemy wkład orzechowy.
5.Z drugą czekoladą nadziewaną robimy tak samo,wykładamy na wkładkę orzechową i przykładamy biszkoptem jasnym.
6.Do 3 części dodajemy rozpuszczoną całą czekoladę mleczną,smarujemy nia boki i wierzch tortu.
7.Pozostałe niecałe 2 czekolady:białą i gorzką zcieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy nią boki tortu,odebraną masą (3 łyżki )robimy na wierzchu rozetki,bądź zdobimy według uznania.
Porady
Ciasto ciemne i jasne można naponczować woda z cukrem wanilinowym.
Komentarze