Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
z podanych składników ubijamy ciasto biszkoptowe,wykładamy do tortownicy o śr 22cm wyłożonej papierem bądź wysmarowanej tłuszczem,pieczemy w 170st ok 30 min. Gdy ciasto wystygnie przekrawamy na 3 krążki,ponczujemy.
2.Masa:
Ugotować budyń z podanych składników,gdy zimny łączymy z utartym masłem. Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej,dodajemy do masy,całość ucieramy na gładko.Należy odłożyć 3-4 łyżki masy do dekoracji wierzchu tortu. Czekoladę nadziewaną kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałej masy.
3.Żelatynę zalewamy 1/3 szkl zimnej wody lub mleka,a gdy napęcznieje podgrzewamy.W międzyczasie ubijamy śmietankę z odrobiną cukru i dodajemy strumieniem rozpuszczoną żelatynę,delikatnie łączymy.
4.Przełożenie tortu:
biszkopt
połowa masy z czekoladą
bita śmietana 3-4 łyżki
biszkopt
masa z czekoladą
bita śmietana 3-4 łyżki
biszkopt
odłożona masa bez kawałków czekolady
5.Gdy mamy już tort złożony cienko smarujemy śmietanką boki tortu a następnie obsypujemy tartą gorzką czekoladą.
6.Z pozostałej śmietanki robimy na wierzchu tortu rozetki i całość schładzamy.
Komentarze