Torcik czekoladowy

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny czekoladowy tort,łatwy w wykonaniu,tylko go upiec i sie nim rozkoszować :)

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 dużych jaj
    1/2 szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku

    Masa:
    duży budyń śmietankowy lub waniliowy
    2 szkl mleka
    4-5 łyżek cukru
    kostka masła
    czekolada mleczna
    czekolada nadziewana np krówkowa

    dodatkowo:
    śmietanka łaciata 30% 330ml
    2 łyżeczki żelatyny
    cukier do smaku
    czekolada gorzka do dekoracji
    kawa lub herbata do ponczowania

Torcik czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    z podanych składników ubijamy ciasto biszkoptowe,wykładamy do tortownicy o śr 22cm wyłożonej papierem bądź wysmarowanej tłuszczem,pieczemy w 170st ok 30 min. Gdy ciasto wystygnie przekrawamy na 3 krążki,ponczujemy.
  • 2. Masa:
    Ugotować budyń z podanych składników,gdy zimny łączymy z utartym masłem. Czekoladę mleczną topimy w kąpieli wodnej,dodajemy do masy,całość ucieramy na gładko.Należy odłożyć 3-4 łyżki masy do dekoracji wierzchu tortu. Czekoladę nadziewaną kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałej masy.
  • 3. Żelatynę zalewamy 1/3 szkl zimnej wody lub mleka,a gdy napęcznieje podgrzewamy.W międzyczasie ubijamy śmietankę z odrobiną cukru i dodajemy strumieniem rozpuszczoną żelatynę,delikatnie łączymy.
  • 4. Przełożenie tortu:
    biszkopt
    połowa masy z czekoladą
    bita śmietana 3-4 łyżki
    biszkopt
    masa z czekoladą
    bita śmietana 3-4 łyżki
    biszkopt
    odłożona masa bez kawałków czekolady
  • 5. Gdy mamy już tort złożony cienko smarujemy śmietanką boki tortu a następnie obsypujemy tartą gorzką czekoladą.
  • 6. Z pozostałej śmietanki robimy na wierzchu tortu rozetki i całość schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy