Ciasto serowo-brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

Ciasto to zrobiłam dla córci,a z racji tego że jest diabetykiem, używam zdrowych składników

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 dużych jajek
    3/4 szklanki ksylitolu
    1 szkl mąki orkiszowej
    1 łyżeczka proszku
    łyżka kakao
    Na ser:
    wiaderko sera(litr)
    5-6 łyżeczek żelatyny
    1/2 szkl mleka
    ksylitol do smaku
    cukier waniliowy
    syrop z puszki brzoskwiń
    5-6 łyżek mleka w proszku
    dodatkowo:
    brzoskwinie z puszki
    2 galaretki brzoskwiniowe

Ciasto serowo-brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno,dodajemy ksylitol,gdy sie rozpuści dodajemy żółtka,mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem,lekko mieszamy i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,pieczemy w 170-180 st ok 40 minut,studzimy.

Porady

Zamiast ksylitolu należy użyć cukru kryształu,a zamiast orkiszowej mąki użyć zwykłej np tortowej.

Komentarze

Podobne przepisy