Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami

0 (0 ocen)

Moje duże kreatywne rurki. Szukałam pomysłu na przystawkę i znalazłam świetny sposób na wykonanie dużych rurek. Są idealne na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra. Smakują na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu b:
    150 g ryżu
    200 g pieczarek
    150 g kurek
    2 marchewki

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    1 opakowanie ciasta francuskiego

    Składniki robocze:
    Białko do posmarowania ciasta
    Olej do smażenia
    1/2 cebuli
    Sól do smaku
    Pieprz do smaku
    Masło do posmarowania rurki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Przystawki

Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-250blm8 1. Z gazety o wymiarach 20x30 cm formujemy rulon na kształt rurki. Sklejamy taśmą. .
  • Moje duże kreatywne rurki 2. Rulon owijamy dokładnie folią aluminiową. Smarujemy masłem
  • image-1a2msep 3. Rozwijamy ciasto francuskie. Wzdłuż szerszej części wycinamy 2 cm paski.
  • image-1pppfok 4. Owijamy przygotowane duże rurki. Smarujemy białkiem. Ciasto pieczemy w 200*C przez 17 minut. Gorące zdejmujemy z rurki.
  • image-0vp738f 5. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ryż wraz z marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  • image-036jp0t 6. Cebule kroimy w drobna kosteczkę. Kurki dokładnie czyścimy. Pieczarki kroimy w kosteczkę. Grzyby z cebulką smażymy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy sola i pieprzem.
  • 7. Grzyby mieszamy z ryżem i marchewką. Farszem napełniamy upieczone rurki. Z podanych składników wychodzą 4 rurki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować