Moje duże kreatywne rurki. Szukałam pomysłu na przystawkę i znalazłam świetny sposób na wykonanie dużych rurek. Są idealne na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia czy Sylwestra. Smakują na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu b:
150 g ryżu
200 g pieczarek
150 g kurek
2 marchewki
Składnik podstawowy dodatkowy:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Składniki robocze:
Białko do posmarowania ciasta
Olej do smażenia
1/2 cebuli
Sól do smaku
Pieprz do smaku
Masło do posmarowania rurki
Duże rurki nadziane ryżem, marchewką i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z gazety o wymiarach 20x30 cm formujemy rulon na kształt rurki. Sklejamy taśmą. .
2.Rulon owijamy dokładnie folią aluminiową. Smarujemy masłem
3.Rozwijamy ciasto francuskie. Wzdłuż szerszej części wycinamy 2 cm paski.
4.Owijamy przygotowane duże rurki. Smarujemy białkiem. Ciasto pieczemy w 200*C przez 17 minut. Gorące zdejmujemy z rurki.
5.Marchew obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ryż wraz z marchewką gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
6.Cebule kroimy w drobna kosteczkę. Kurki dokładnie czyścimy. Pieczarki kroimy w kosteczkę. Grzyby z cebulką smażymy na rozgrzanej patelni. Przyprawiamy sola i pieprzem.
7.Grzyby mieszamy z ryżem i marchewką. Farszem napełniamy upieczone rurki. Z podanych składników wychodzą 4 rurki.
Komentarze