Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków z koperkiem

4.5 (184 ocen)

Duszony schab jest miękki, bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny. Rewelacyjnego smaku nadaje mu sos zrobiony ze świeżych, gruntowych ogórków, w którym nie może zabraknąć koperku. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami. Pyszne, polecam!

Składniki:

  • ok 5 plastrów schabu
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    4 szklanki bulionu drobiowego
    500 g ogórków gruntowych
    sól
    pieprz czarny mielony
    1 łyżka mąki pszennej
    1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
    1-2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1f7s2ah 1. Plastry schabu o grubości 1 cm lekko rozbić, tylko tak aby zmiękczyć mięso. Oprószyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć z dwóch stron, aż się zrumienią. Przełożyć do brytfanki lub większego garnka z szerokim dnem.

  • image-09xn31w 2. Ząbki czosnku rozgnieść i zeszklić na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Przełożyć do kotletów ze schabu i wszystko zalać bulionem. Mięso dusić przez ok 50 min.
  • image-0jo9pek 3. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Jeżeli są małe i młode można nie obierać ze skórki. Dusić jeszcze przez 20 min i zaprawić śmietanką wymieszaną z mąką. Zagotować i na sam koniec dodać świeżo posiekany koperek. Można podać z młodymi ziemniakami. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Wieprzowina Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować