Ziemniaki jak z ogniska

4.99 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ziemniaki upieczone w ten sposób mają pyszną i chrupiącą skórkę i a w środku są miękkie i delikatne.

No, może nie mają tego wyjątkowego zapachu ale jak na ziemniaczki z piekarnika są super!

Ja podałam je z sosem czosnkowym ale można je podać do mięs, z ulubioną sałatą.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg małych ziemniaków

    5 łyżek mąki pszennej

    2 łyżeczki soli

    1/2 łyżeczki papryki słodkiej

    łyżka przyprawy do ziemniaków

    Sos czosnkowy:

    1/2 szkl majonezu

    1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego

    1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Ziemniaki jak z ogniska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ziemniaki obrać, opłukać i nakłuć widelcem. Mąkę wymieszać z przyprawami. Mokre ziemniaki obtaczać w mące i układać na blaszce. Piec godzinę w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy są już miękkie.

    Można podwyższyć temperaturę i wtedy skorupka będzie bardziej przypieczona.
  • 2. Sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować