PRAŻOKI- DANIE Z OGNISKA

4.99 (185 ocen)

  • 2 godz.

Lato to oczywiście wakacje, gorące upalne dni, biwaki, wypady nad jezioro, grilowanie, ogniska do rana...Jak ogniska to pieczone kiełbaski, zimniaczki dochodzące pod koniec imprezy a także prażoki. Proste chłopskie - potocznie nazywane prażokiem -danie, pełne niezwykłego smaku i aromatu. Oryginalnie

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki: na 10-12 osób
    1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej
    1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego
    główka kapusty
    10 marchwi
    6 dużych cebul
    5 pietruszek
    2 kg ziemniaków
    pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.99 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Prażoki- danie z ogniska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki, ziemniaki , marchew i pietruszkę w krążki.Natkę pietruszki siekamy na dość duże kawałki.Dno żeliwnego kociołka wykładamy folią aluminiową. Robimy taki zapas folii żeby na bokach było jej dużo za dużo, aby można było potam owinać nią jeszcze górę potrawy. Na nią wykładamy liście kapusty. Obkładamy nimi też boki kociołka, aby nasze danie, było tymi liśćmi ,,otulone". Na dno wykładamy plastry boczku, na niego plastry ziemniaków, następnie marchwi i pietruszki. Wszystko posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy warstwę kiełbasy, posypujemy natką pietruszki. Znów wykładamy liście kapusty , następnie kolejne warstwy. Ostatnią warstwą musi być kapusta. Górę przykrywamy folią aluminiową, zamykamy pokrywę. Na rozpalone ognisko ustawiamy kociołek, danie trzymamy nad nim min 1,5 godz.

Porady

Jeśli chcemy przygotować danie w domu do jego przygotowania możemy użyć naczynia żaroodpornego, można go też orzygotować w zwykłym garnku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować