Duszona wątróbka z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę oczyszczamy
z błon, myjemy i osuszamy.
Obtaczamy w mące i obsmażamy
na oleju.
2.Warzywa obieramy. Cebule
kroimy w półplasterki,
a marchewkę i pietruszkę
w plasterki. Dusimy na łyżce
oleju. Mieszamy z wątróbką,
dodajemy zioła, zalewamy
3/4 szkl. wrzącej wody i dusimy
10 minut pod przykryciem.
Wkruszamy kostkę
rosołową, zagotowujemy.
Doprawiamy.
3.Jajka dokładnie roztrzepujemy
z 1/2 szklanki wody,
wsypujemy mąkę i mieszamy
drewnianą łyżką. Dodajemy
masło i ponownie mieszamy.
Łyżką, zanurzaną za
każdym razem we wrzątku,
formujemy podłużne kluski.
Wkładamy do gotującej się
osolonej wody. Gdy wypłyną,
gotujemy ok. 3 minut,
odcedzamy.
Komentarze