Zupa ogonowa z kluskami kładzionymi

4.5 (197 ocen)

  • 60 min

prosta aczkolwiek troche zapomniana, wyparły ją torebki .. ale polecam naturalną zupe ogonową bez zbędnych witaminek typu E

  • 60 min

Składniki:

  • 2 ogony wieprzowe
    listek laurowy
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    2-3 pomidory
    1 czerwona papryka
    4 ziemniaki
    2 marchewki
    150 g grzybków mrożonych leśnych
    pietruszka
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    szczypta lubczyku
    szczypta oregano
    koperek
    natka pietruszki
    szczypta czerwonej słodkiej papryczki

    na kluski
    1 szkl mąki
    1 jajko
    sól
    woda
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogonowa z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogony umyć zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości.
    Przygotować większy ok 4 l garnek przelać wywar , uzupełnić wodą do ok połowy garnka.
    Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wysmażyć aż nieco odparuje. Grzybki ugotować przez ok 20 min osobno. Odcedzić , przekroić na mniejsze kawałeczki.
    Dodać warzywną papkę do zupy, Ziemniaki , marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości. Wszystkie składniki i przyprawy dodać do zupy.
    Gotować aż warzywa będą miękkie.

    Z mąki jajka i soli przygotować gęste ciasto, dodać wody i wyrobić łyżką, W małym garnku zagotować wodę i łyżką kłaść kluseczki. Zagotować i odcedzić, przelać zimną wodą.

    Zupę podawać z kluseczkami , posypać koperkiem i natką pietruszki .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować