Zupa ogonowa z kluskami kładzionymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogony umyć zalać wodą , dodać listek laurowy i ziele angielskie , ugotować do miękkości.
Przygotować większy ok 4 l garnek przelać wywar , uzupełnić wodą do ok połowy garnka.
Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, przysmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać pokrojone, obrane ze skórki pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Wysmażyć aż nieco odparuje. Grzybki ugotować przez ok 20 min osobno. Odcedzić , przekroić na mniejsze kawałeczki.
Dodać warzywną papkę do zupy, Ziemniaki , marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości. Wszystkie składniki i przyprawy dodać do zupy.
Gotować aż warzywa będą miękkie.
Z mąki jajka i soli przygotować gęste ciasto, dodać wody i wyrobić łyżką, W małym garnku zagotować wodę i łyżką kłaść kluseczki. Zagotować i odcedzić, przelać zimną wodą.
Zupę podawać z kluseczkami , posypać koperkiem i natką pietruszki .
Komentarze