KAPUSTA KISZONA OK. 1,5 KG
1 DUŻA CEBULA
20-30 DAG WĘDZONEGO BOCZKU I KIEŁBASKI
MASŁO
2 LISTKI LAUROWE
4 ZIARNA ZIELA ANG.
OK. 1 SZKL. SUSZONYCH GRZYBÓW/DAŁAM SAME KAPELUSZE/MOGĄ BYĆ PIECZARKI
SUSZONY MIELONY BOROWIK
ZIOŁA WŁOSKIE/DO SMAKU/
CUKIER
PIEPRZ KOLOROWY
przyprawa uniwersalna
SOS SŁODKO- PIKANTNY TAO TAO/OK. 4 ŁYŻKI, DO SMAKU/
Duszona kapusta kiszona i puree koperkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CEBULĘ POKROIĆ W KOSTKĘ I PRZESMAŻYĆ W GŁĘBOKIM RONDLU. DODAĆ WĘDLINĘ POKROJONĄ W KOSTKĘ, PRZESMAŻYĆ.
KAPUSTĘ POKROIĆ DROBNIEJ PRZEPŁUKAĆ I DODAĆ DO CEBULI, PRZESMAŻYĆ RAZEM.
PODLAĆ WODĄ, OK. 2 SZKLANKI, DODAĆ 1-2 ŁYŻKI MASŁA,JA NIE ŻAŁUJĘ MASŁA, BO ONO NADAJE CIEKAWY SMAK.DODAĆ TEŻ UMYTE I ROZDROBNIONE GRZYBY.
LISTEK, ZIELE, PRZYPRAWIĆ przyprawa uniwersalna, PIEPRZEM I DUSIĆ DO MIĘKKKOŚCI, OK. 40 MINUT.
W POŁOWIE DUSZENIA DODAĆ SOS SŁODKO- KWAŚNY TAO TAO DO SMAKU, DOPRAWIĆ CUKREM, DAŁAM 1,5 ŁYŻKI, BO MOJA KAPUSTA BYŁA MOCNO KWAŚNA.
DOPRAWIĆ TEŻ ZIOŁAMI WŁOSKIMI.
PUREE ZIEMNIACZANE KOPERKOWE
5 ZIEMNIAKÓW POKROIĆ I UGOTOWAĆ W WODZIE Z DODATKIEM SOLI, MASŁA I KOPERKU SUSZONEGO. OSĄCZYĆ I UTŁUC TŁUCZKIEM. DOPRAWIĆ GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ I SOLĄ.DODAĆ TROSZKĘ MASŁA I ŚMIETANY KREMÓWKI PO 1-2 ŁYŻECZKI. DODAĆ TEŻ SUSZONY KOPEREK. WYMIESZAĆ.
ŁYŻKĘ OD LODÓW ZAMOCZYĆ W ZIMNEJ WODZIE I NABIERAĆ PORCJE ZIEMNIAKÓW. PODAĆ Z KAPUSTĄ.
Komentarze