Drożdżowy warkocz z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i rozetrzeć. Wlać 1/2 szkl ciepłego mleka i dosypać 4 łyżki mąki. Dokładnie rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. Dosypać resztę mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, sól, resztę ciepłego mleka i jajka roztrzepane z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
2.Ciasto podsypać mąką, szybko wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, który lekko oprószamy mąką ziemniaczaną. Ułożyć w rządku truskawki i posypać mąką ziemniaczaną i cukrem do smaku. Zwinąć roladkę. W ten sposób przygotować pozostałe kawałki ciasta.
3.Roladki zlepić z jednej strony i zapleść warkocz. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi. W warkocz powtykać truskawki. Pozostawić na ok pół godziny. Piec ok 45 minut w 170 stopniach. Sprawdzić na środku patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ostudzić.
Komentarze