Świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Naszemu znajomemu tak smakowała, że nie mógł się nachwalić. Jeśli lubicie szpinak to na pewno Wam zasmakuje.
60 min
Składniki:
na ciasto:
225 g mąki
2 łyżki oleju
15 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
135 ml letniej wody
na nadzienie:
300 g mrożonego szpinaku
2 łyżka masła
1 serek topiony bez dodatków
2-3 łyżki śmietany
1 mała pierś z kurczaka
sól
pieprz
ostra papryka
2 ząbki czosnku
ser feta
pomidor
Drożdżowy placek ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w wodzie i wymieszać z resztą składników. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Formę do tarty o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
2.Szpinak rozmrozić, podsmażyć na maśle. Dodać. serek topiony i wymieszać dokładnie aby nie było grudek. Dodać sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę, wymieszać, zdjąć z ognia.
3.Mięso pokroić w kostkę, przyprawić papryką, solą i pieprzem i podsmażyć. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki. Wyłożyć szpinak, mięso i fetę pokrojoną w kostkę. Piec około 3o minut w 190*C. Podawać na ciepło z dodatkiem cząstek pomidora.
Komentarze