Tarta jak pizza

4.49 (204 ocen)

Krucha tarta z dodatkiem plasterków salami, pieczarek i papryczek pepperoni.

Składniki:

  • Ciasto:
    130g mąki pszennej
    60g masła
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta soli

    Nadzienie:
    9 plastrów salami
    5 konserwowych papryczek pepperoni
    4 pieczarki
    60 g żółtego sera
    ½ cebuli
    60 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki mleka
    2 jajka
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    przyprawa do pizzy

Wystaw ocenę:

4.49 (204 ocen)

Zobacz również:

Tarty Pizza

Tarta jak pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta jak pizza 1. W misce z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Owijamy w przezroczystą folię i wkładamy na 30 minut do lodówki . W osobnej miseczce łączymy ze sobą jogurt z mlekiem i jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do pizzy według uznania. Dobrze mieszamy.
    Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z lodówki i na przezroczystej foli rozwałkowujemy delikatnie w kształt koła na grubość około 3 mm. Wykładamy nim nasmarowaną tłuszczem formę do pieczenia ( moja ma 20cm średnicy i 3,5cm głębokości), nadmiar ciasta z brzegów odcinamy nożem. Nakłuwamy widelcem dno w kilku miejscach. Na tak przygotowane ciasto kładziemy pokrojone w plasterki pieczarki, papryczki pepperoni, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zalewamy płynną masą i posypujemy startym żółtym serem. Na wierzch układamy plasterki salami i kilka pieczarek. Pieczemy około 35 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Pepperoni Pieczarki Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować