Drożdżówki z twarożkiem i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki połączyć w misce (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i uformować z niego kulę. Oprószyć mąką i odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
2.Twarożek wymieszać z cukrem wanilinowym. Następnie wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Podsypać delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm. Powierzchnię ciasta posmarować twarożkiem i posypać jeżynami. Następnie zwinąć wzdłuż krótszego boku i pokroić na 12 równych części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
3.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Po wyjęciu z piekarnika można je od razu polukrować.
Komentarze