Drożdżówki z twarożkiem i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Wbrew pozorom drożdżówki nie są trudne w wykonaniu. Owszem, trzeba trochę na nie poczekać, ale warto.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:

    80 g cukru
    1 łyżeczka soli
    70 g roztopionego masła
    1 jajko
    450 g mąki
    16 g świeżych drożdży lub 8 g suchych
    1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki


    Nadzienie:

    200 g jeżyn
    200 g twarożku lub serka śmietankowego
    1 opakowanie cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżówki z twarożkiem i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć w misce (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i uformować z niego kulę. Oprószyć mąką i odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.
  • 2. Twarożek wymieszać z cukrem wanilinowym. Następnie wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Podsypać delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm. Powierzchnię ciasta posmarować twarożkiem i posypać jeżynami. Następnie zwinąć wzdłuż krótszego boku i pokroić na 12 równych części. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
  • 3. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 30 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone. Po wyjęciu z piekarnika można je od razu polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować