Jaglane drożdżówki z twarożkiem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Dawno nie piekłam ciasta drożdżowego, postarałam się to nadrobić i zrobiłam nacinane bułeczki jaglane z dodatkiem twarogu i truskawek, posypałam obficie kruszonką, wyszły wspaniałe w smaku, takie jak lubię słodkie i puchate.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto na około 15-18 sztuk
    80 dag mąki pszennej luksusowej
    ½ szklanki jaglanej kaszy
    2 szklanki ciepłego mleka
    10 dag masła
    10 g suchych drożdży
    15 dag cukru
    10 g cukru z prawdziwą wanilią
    2 żółtka
    Duża szczypta soli

    Nadzienie:
    20 dag chudego twarożku
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    1 szklanka pokrojonych truskawek
    1 łyżka cukru

    Kruszonka:
    10 dag mąki pszennej
    5 dag masła
    2 łyżki cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Jaglane drożdżówki z twarożkiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0p8yfqx 1. Suchą kaszę jaglaną wsypuję do suchego garnka i prażę na ogniu mieszając około 2-3 minuty aż zacznie wydzielać intensywny aromat- w ten sposób pozbywamy się charakterystycznej dla niej goryczki, zalewam wodą –dwa raz więcej niż kaszy, gotuję do miękkości pod przykryciem około 15-20 minut do ugotowanej wlewam ½ szklanki ciepłego mleka i miksuję blenderem na papkę.
  • image-1lrv9tm 2. Mąkę pszenną wsypuję do miski, mieszam z cukrem, suchymi drożdżami, cukrem waniliowym, żółtkami, dodaję zmiksowaną kaszą wlewam resztę ciepłego mleka, zagniatam ciasto, w trakcie zagniatania wlewam rozpuszczone płynne masło, ponownie zagniatam-będzie się kleić do rąk, ale takie ma być, przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę.
  • image-29q8la1 3. Przygotowuję nadzienie:
    Do serka wsypuję cukier i wlewam śmietankę, dodaję pokrojone truskawki, mieszam.
  • image-1bre1g8 4. Wyrośnięte ciasto, wykładam na oprószoną mąką stolnicę, wałkuję na niezbyt cienko, wycinam prostokąty, jeden koniec z dłuższego boku nacinam na cienkie paski a na drugim końcu kładę po łyżeczce nadzienia, zlepiam zawijam w rulon tak aby paseczki naciętego ciasta znalazły się na górze.
    Gotowe drożdżówki układam na blasze, smaruję roztrzepanym białkiem, odstawiam do wyrośnięcia.
  • image-20105jb 5. Robię kruszonkę z podanych składników-posypuję bułeczki, piekę około 25-30 minut w temp 170*c.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kasza jaglana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować