Drożdżówki z serem i jeżynami

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Przepyszne drożdżówki, bardzo delikatne i nie za słodkie, w sam raz na lato.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • Drożdżówki z serem i jeżynami





    SKŁADNIKI na ok. 50 mini drożdżówek
    + czas przygotowania 10 minut
    + czas chłodzenia 3 godziny
    + czas pieczenia ok. 60 minut / 4x15 minut

    300 ml zimnego mleka
    3 łyżki cukru
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    500-600 g mąki
    1 jajko
    zimne masło pokrojone w plastry 200 g
    mąka do podsypywania ciasta ok. 100 g

    SER:

    250 g półtłustego twarogu
    3 łyżki cukru
    jedno jajo
    2 łyżki kaszy manny
    cukier waniliowy
    LUKIER:
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki kwaśnej śmietany 22%

    Dodatkowo:
    250 g jeżyn









Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery Ciasto

Drożdżówki z serem i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    CIASTO:
    Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać połowę mleka i dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
    Do malaksera lub miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, wlać resztę mleka, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto (konsystencja ciasta jak na pierogi).
    Gotowe podsypać mąką i rozwałkować na grubszy prostokąt.
    Na jednej połowie ciasta ułożyć plastry zimnego masła, przykryć druga połową. Posypać delikatnie mąką i rozwałkować (na grubszy prostokąt), złożyć na trzy (jak kopertę) i ponownie rozwałkować. Obrócić o 90' i powtórzyć czynność jeszcze trzy razy.
    Złożyć, włożyć do woreczka i schłodzić godzinę w lodówce.
    Po godzinie wyjąć z lodówki, powtórzyć etap wałkowania i składania- dwa razy. Złożyć, schować do woreczka i schłodzić przez dwie godziny.
  • 2. SER:
    Ser w miseczce rozetrzeć za pomocą widelca, wymieszać z jajem, cukrem i kaszą manną.
    Przechowywać w lodówce do momentu nadziewania drożdżówek

    LUKIER:
    Śmietanę utrzeć do białości z cukrem pudrem.
  • 3. Po dwóch godzinach wyjąć z woreczka schłodzone ciasto, podzielić na dwie części.
    Stolnicę posypać mąką, rozwałkować pierwszą część ciasta na kwadrat o wielkości 50 x 50 cm.
    Ten z kolei na 25 mniejszych (10 x 10).
    W każdym od brzegu nacinamy dwie "L", ale nie łączymy ze sobą (patrz zdjęcie).
    Smarujemy delikatnie jajkiem i przeplatamy ze sobą nacięte ciasto. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, w środek wkładamy łyżeczkę przygotowanego sera i układamy jeżyny.
    Drożdżówki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, zachowując odstęp.
    Zostawić, żeby podwoiły swoją objętość. Piec w 180'C na złoty kolor przez ok 15 minut.
    Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.
    Gorące i upieczone drożdżówki polukrować lukrem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować