DROŻDŻÓWKI Z SEREM

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Takie bułeczki smakują nie tylko w szkole

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    220 g cukru
    500 ml mleka
    pół kostki drożdży ( 50 g)
    2 żółtka
    pól kostki margaryny
    szczypta soli
    30 dag białego sera, może też być np waniliowy
    kruszonka:
    130 g mąki
    65 g cukru
    65 g margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży łyżki cukru, łyżki mąki i pól szklanki ciepłego mleka
    robimy zaczyn. W reszcie ciepłego mleka rozpuszczamy pozostały cukier.
    Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Do mąki dodajemy mleko z cukrem,
    żółtka, sól. Wlewamy wyrośnięty rozczyn, wyrabiamy ciasto.
    Dodajemy
    wystudzoną margarynę, dokończamy wyrabianie. Odstawiamy w ciepłe
    miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ciasto
    dzielimy
    na dwa kawałki, rozwałkowujemy. Większą szklanką wykrawamy koła,>
    odstawiamy do podrośnięcia. po ok 15 minutach mniejszym naczyniem niż>
    koła robimy zagłębienie w które wkładamy po łyzce sera. Odstawiamy jeszcze
    na> 15 minut do podrośnięcia.
    Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę, którą posypujemy gotowe>
    wyrośnięte bułeczki. Pieczemy ok 15 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować