Drożdżówki z serem

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z serem po brzegi - takie drożdżówki świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie do pracy czy szkoły.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki
    szczypta soli
    40 g świeżych drożdży
    220 ml mleka
    2 średnie jajka
    100 g cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    50 g stopionego masła
    Nadzienie:
    500 g półtłustego twarogu
    100 ml śmietany kremówki
    7 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 żółtko
    20 g miękkiego masła
    Dodatkowo:
    1 białko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Ser zmielić przez maszynkę lub ugnieść dokładnie tłuczkiem. Dodać pozostałe składniki i dokładnie utrzeć.
  • 2. Ciasto drożdżowe:
    Do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszać i odstawić do podrośnięcia na ok. 10 minut. Mąkę z solą przesiać. Podrośnięty zaczyn dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajka, cukier, cukier waniliowy i zagniatając stopniowo dolewać stopione masło. Ciasto wyrobić ręcznie, w robocie lub automacie do chleba. Odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto podzielić na równe porcje. Zlepić w kulki i ułożyć łączeniem do dołu. Rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 12 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 20 minut do podrośnięcia. Kiedy drożdżówki podrosną w każdej na środku, z pomocą dna szklanki zrobić wgłębienie. Do wgłębienia nałożyć nadzienie serowe. Brzegi drożdżówek wysmarować roztrzepanym białkiem z dodatkiem mleka. Drożdżówki piec przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować