DROŻDŻÓWKI Z SEREM

4.5 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe połączone z masą serową. Idealne do popołudniowej kawki
Cały filmik krok po kroku znajduje się na kanale YouTube https://youtu.be/_9V2nJMIaGA

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
    •25g świeżych drożdży
    •4 łyżki cukru
    •330g mąki pszennej
    •140ml mleka
    •1 łyżeczka cukru waniliowego
    •szczypta soli
    •2 żółtka
    •40g masła

    MASA SEROWA:
    •250g sera z wiaderka Piątnica
    •2 łyżki cukru (lub więcej wg uznania)
    •1 łyżka cukru waniliowego
    •1 żółtko

    DO POSMAROWANIA DROŻDŻOWEK:
    •1 żółtko
    •1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misie miksera umieszczamy 25 g świeżych drożdży, łyżkę cukru dwie łyżki mąki oraz ciepłe mleko. Wszystkie składniki ze sobą łączymy przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 do 15 minut.
    Kiedy rozczyn będzie gotowy znacznie podwoi swoją objętość.
    Dodajemy pozostałą mąkę, cukry, sól,żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy na najniższych obrotach miksera około 15-20 minut aż będzie gładkie i jednolite. Można również wyrobić ręcznie wtedy wyrabiamy do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk i będzie elastyczne. Oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia swojej objętości.
    Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i mieszamy za pomocą widelca do połączenia.

    Żółtko oraz mleko rozkłócamy ze sobą.

    Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, zagniatamy kilka razy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, smarujemy przygotowanym nadzieniem i składamy na trzy części. kroimy na około 4cm paski. Skręcamy dwukrotnie i przekładamy drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. przykrywamy folią stretch oraz ściereczką na 15 minut. Po tym czasie smarujemy drożdżówki rozkłócone żółtkiem z mlekiem. Wkładamy do zimnego piekarnika, po czym od razu ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy około 40 minut.
    Smacznego.

Porady

https://youtu.be/_9V2nJMIaGA

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Ser biały Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować