Drożdżówki z rabarbarem i lukrem

  • wyświetlono: 69 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Nie ma nic lepszego na majowe dni niż drożdżówki z rabarbarem! Pyszne, puszyste ciasto i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu ze słodkim lukrem dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie upieczcie!

Kuchnia Marty
  • 4 porcje
  • 140min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na ciasto:
225 ml mleka
55 g masła
450 g mąki tortowej
8 g drożdży instant
55 g cukru
½ łyżeczki soli
1 duże jajko

Składniki na nadzienie:
200-250 g rabarbaru
5-6 łyżek brązowego cukru

Składniki na lukier:
60 g cukru pudru
1 łyżka roztopionego masła
2 łyżki słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z rabarbarem i lukrem

  • 1. Przygotowanie drożdżówek z rabarbarem:
    Prostokątną blachę o wymiarach 24 x 28 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Mleko i masło podgrzewamy razem, aż masło się rozpuści, a mleko będzie ciepłe. 2 szklanki mąki wsypujemy do misy robota, dodajemy drożdże, cukier oraz sól i mieszamy aż składniki się połączą. Następnie dodajemy jajko i ciepłe mleko z masłem i ponownie mieszamy aż otrzymamy ciasto. Do ciasta dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy. Następnie przekładamy na blat posypany mąką i przez kilka minut zagniatamy. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem lub olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
  • 2. Po tym czasie wyrabiamy ciasto krótką chwilę i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 30 x 35 cm, posypujemy brązowym cukrem i pokrojonymi w plasterki łodygami rabarbaru. Zaczynając od dłuższego boku ciasta, zwijamy je w rulon. Ciasto kroimy na 12 równych części.
    Bułeczki przekładamy do blachy (4 rzędy po 3 bułki w każdym) i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
    Wyrośnięte drożdżówki z rabarbarem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut.
  • 3. Przygotowanie lukru:
    W małej miseczce mieszamy cukier puder z roztopionym masłem i śmietanką. Jeśli lukier jest zbyt gęsty można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietanki.
    Ciepłe bułeczki wyciągamy z piekarnika. Po 5 minutach polewamy je przygotowanym lukrem!
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdżeRabarbarbułeczkibułkidrożdzówkisłodkie bułkidrożdżówki z rabarbarem

Komentarze

Podobne przepisy

Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem

Dodane przez: kuchenny świat

Orkiszowa drożdżówka z białym makiem i rabarbarem

Zapraszam na pyszną i puszystą...

Kruchy z różą i rabarbarem

Dodane przez: Jaga85

Kruchy z różą i rabarbarem

To jedno w ciast, którym możemy...

ciasto z owocami ,kuszonką i lukrem

Dodane przez: AlaW.

Ciasto z owocami, kruszonką i lukrem

Szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne...

image-15hauf0

Dodane przez: magdauss

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

To ciasto jest pyszne, łatwe w...

Placek z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: Mniam1

Placek z rabarbarem i kruszonką

Proste ciasto, puszyste jak biszkopt,...

Piaskowiec z lukrem i owocami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Piaskowiec z lukrem i owocami.

Słodkie ciasto w połączeniu kwaśnego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE