Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

  • wyświetlono: 174 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Jak zobaczyłam, że rabarbar w ogródku już nadaję się do spożycia, to od razu wiedziałam, że na podwieczorek upiekę drożdżówki z rabarbarem i migdałami. Pyszne, mięciutkie i delikatne bułeczki uświadomiły mi, że wiosna jest już w pełni, a ja do woli mogę delektować się słodkościami z rabarbarem

Kuchnia Marty
  • 130min

Składniki

Składniki na ciasto:
◦8 g świeżych drożdży
◦1 łyżeczka cukru
◦70 ml ciepłego mleka
◦13 g miękkiego masła
◦15 g cukru
◦½ łyżeczki soli
◦1 jajko
◦140 g mąki pszennej typ 500

Składniki na nadzienie:
◦ok. 300 g rabarbaru
◦80 g cukru
◦opcjonalnie 2-3 łyżki dżemu truskawkowego

Dodatkowo:
◦½ szklanki mąki
◦1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
◦3 łyżki płatków migdałowych
◦1 łyżeczka oliwy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

  • Drożdżówki z rabarbarem i migdałami1. Przygotowanie ciasta:
    W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

    Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Drożdżówki z rabarbarem i migdałami2. Przygotowanie nadzienia:
    Rabarbar myjemy, kroimy w 1 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy rabarbar na patelni z grubym dnem, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy gęstą konfiturę. Jeśli chcecie to do rabarbaru pod koniec smażenia można dodać 2-3 łyżki dżemu truskawkowego. Usmażony rabarbar odstawiamy żeby przestygł.
  • Drożdżówki z rabarbarem i migdałami3. Jak już nasze ciasto pięknie wyrosło delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środku każdego placka kładziemy 1 łyżkę nadzienia i zlepiamy brzegi, formując okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 25 minut.

    Studzimy na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiRabarbardrożdzówkibułki drożdżowedrożdżówki z rabarbaremdrożdżówki z rabarbarem i migdałamibułki z rabarbarem

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Dodane przez: czekoladka

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

Pyszne, domowe drożdżówki smakują...

image-1s1cqig

Dodane przez: agarybak76

Drożdżówka z serem, rabarbarem i truskawkami

Najsmaczniejsza jeszcze ciepła,...

image-245h9k1

Dodane przez: Mniam1

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki są z dodatkiem kaszy...

Pomarańczowe drożdżówki z cynamonem i migdałami

Dodane przez: Mienta

Pomarańczowe drożdżówki z cynamonem i migdałami

Delikatne i pachnące drożdżówki...

Drożdżówki z Malinami, Białą Czekoladą i Migdałami

Dodane przez: Blondynkagotuje

Drożdżówki z Malinami, Białą Czekoladą i...

To było pyszne! Nie ma jak cieplutkie...

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Dodane przez: akrobatka22

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Pyszna drożdżówka z truskawkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE