Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Jak zobaczyłam, że rabarbar w ogródku już nadaję się do spożycia, to od razu wiedziałam, że na podwieczorek upiekę drożdżówki z rabarbarem i migdałami. Pyszne, mięciutkie i delikatne bułeczki uświadomiły mi, że wiosna jest już w pełni, a ja do woli mogę delektować się słodkościami z rabarbarem

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦8 g świeżych drożdży
    ◦1 łyżeczka cukru
    ◦70 ml ciepłego mleka
    ◦13 g miękkiego masła
    ◦15 g cukru
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦1 jajko
    ◦140 g mąki pszennej typ 500

    Składniki na nadzienie:
    ◦ok. 300 g rabarbaru
    ◦80 g cukru
    ◦opcjonalnie 2-3 łyżki dżemu truskawkowego

    Dodatkowo:
    ◦½ szklanki mąki
    ◦1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek
    ◦3 łyżki płatków migdałowych
    ◦1 łyżeczka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z rabarbarem i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z rabarbarem i migdałami 1. Przygotowanie ciasta:
    W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę ciepłego mleka i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy pozostałe mleko z cukrem i masłem, dodajemy jajko i mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.

    Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – powinno być gładkie i elastyczne. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Drożdżówki z rabarbarem i migdałami 2. Przygotowanie nadzienia:
    Rabarbar myjemy, kroimy w 1 cm kawałki, zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka minut. Następnie smażymy rabarbar na patelni z grubym dnem, od czasu do czasu mieszając, aż uzyskamy gęstą konfiturę. Jeśli chcecie to do rabarbaru pod koniec smażenia można dodać 2-3 łyżki dżemu truskawkowego. Usmażony rabarbar odstawiamy żeby przestygł.
  • Drożdżówki z rabarbarem i migdałami 3. Jak już nasze ciasto pięknie wyrosło delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z których formujemy okrągłe placuszki. Na środku każdego placka kładziemy 1 łyżkę nadzienia i zlepiamy brzegi, formując okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180-190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 25 minut.

    Studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować