Idealne na śniadanie, pachnące truskawkami zwłaszcza podczas pieczenia. Kruszonka w ten sposób wykonana po upieczeniu jest chrupiąca.
35 min
Składniki:
Składniki:
60 dag mąki tortowej
1/3 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 dag świeżych drożdży
2/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka smalcu
2 łyżki masła
Sól do smaku
3 duże jajka
Około 40 dag truskawek
Papier do pieczenia
Kruszonka
4 dag cukru kryształu
4 dag masła
8 dag mąki
Drożdżówki z nadzieniem truskawkowym i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże się rozpuściły i zaczęły rosnąć. Następnie dodać pozostałą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, sól do smaku oraz 2 jajka i 1 żółtko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Tłuszcze rozpuścić i ciepłe dodać do ciasta. Zagniatać tak długo aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Potem przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm, wycinać szklanką(ja wycinałam puszką po groszku) kółka. Na środek kółka ułożyć opłukane, osuszone, pokrojone w drobną kostkę truskawki. Przykryć drugim plackiem, zlepić boki, ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie, gdyż bułeczki urosną. Posmarować roztrzepanym białkiem i ponownie odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki podrosły. Składniki kruszonki - cukier i mąką wymieszać ze sobą, masło stopić i gorącym zalać wymieszany cukier z mąką. Wymieszać widelcem aż powstanie sypka kruszonka, posypać bułeczki. Piec w temp. 175 stopni około 25 minut na złoty kolor.
Porady
1.do kruszonki można dodać drobno pokruszone orzechy.
Komentarze